Share This

Follow Us

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισε βαθμιαία η επέκταση της Βιομηχανικής Γεωργίας σε πολλές χώρες του πλανήτη. Στόχος μέσα από διάφορες πολιτικές, έγινε η αύξηση της παραγωγής, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισε την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και φυσικά το περιβάλλον. Όλο αυτό το διάστημα οι γεωργοί αντικατέστησαν σταδιακά τις τοπικές ποικιλίες που βρήκαν από τους προγόνους τους, με νέες περισσότερο παραγωγικές, αλλά και περισσότερο απαιτητικές σε εισροές (Άρδευση. Λίπανση, Φυτοπροστασία). Το τελικό προϊόν έγινε απρόσωπο γιατί χάθηκε η συνέχεια και μαζί με αυτό η παράδοση και η γαστρονομική μαγεία που είχε κάθε μία από αυτές τις ποικιλίες.

Η πορεία της γενετικής καταστροφής συνεχίστηκε για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα πολλές από αυτές τις ποικιλίες να εξαφανιστούν. Όμως άνθρωποι από όλο τον κόσμο καθώς και μερίδα της επιστημονικής κοινότητας μπροστά στο φάσμα το πρόβλημα αυτό να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, άρχισαν να τις καταγράφουν, να τις πολλαπλασιάζουν και να τις επαναχρησιμοποιούν.

Σήμερα οι καταναλωτές ενημερώνονται μέσα από δράσεις πολιτών και επιστημόνων για την αξία των παραδοσιακών ποικιλιών και αρχίζουν να προτιμούν προϊόντα που σέβονται την τοπική παράδοση και δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαία η εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο, των καταστημάτων με ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα και η στροφή πολλών αγροτών στην αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών και της τοπικής γαστρονομίας.


Δράσεις του φυτωρίου μας για τις Παραδοσιακές ποικιλίες:

  • Από τις αρχές του 2000 ασχολούμαστε εντατικά με την ανακάλυψη και καταγραφή τους.
  • Δωρεάν παροχή φυτών και τεχνογνωσίας σε σχολικούς και εκπαιδευτικούς κήπους.
  • Ομιλίες και παρουσιάσεις.
  • Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα με πολλαπλασιαστικό υλικό.


Πιστεύουμε ότι η ελληνική γεωργία έχει μέλλον, μόνο με προϊόντα ποιότητας τα οποία θα συνδυάζουν τοπικές μοναδικές γεύσεις και γαστρονομικές παραδόσεις.

Η γεωργικές εκτάσεις είναι μικρές σε σχέση με αυτές άλλων χωρών, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί με ποσοτικές καλλιέργειες παρά μόνο με ποιοτικές.

Έχουμε άφθονα παραδείγματα, τοπικών προϊόντων της χώρας μας, να είναι γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο για την μοναδικότητα και την ποιότητα τους.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε και να διατηρήσουμε τις τοπικές ποικιλίες. Να ξαναβρούμε την τέχνη της καλλιέργειας τους και μαζί με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο για τους τοπικούς πληθυσμούς.

 

Πλεονεκτήματα της χρήσης των Παραδοσιακών ποικιλιών

• Είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να απαιτούν πολύ μικρότερο κόστος εισροών (φάρμακα, λιπάσματα).

• Η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέση έχει πολύ μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών ποικιλιών, που εάν αξιοποιηθούν μπορούν να δώσουν προϊόντα νωπά ή μεταποιημένα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τοπικότητα, κάτι που θα τους δώσει προβάδισμα σε σχέση με ομοειδή προϊόντα ουδέτερης ταυτότητας όπως είναι τα περισσότερα σήμερα στην ελληνική ή διεθνή αγορά.

• Ο καταναλωτής ιδιαίτερα αυτός που καταναλώνει βιολογικά προϊόντα, εκτός την προστασία της υγείας του, θέλει να προσθέσει στην καθημερινή του διατροφή, αυθεντικές γεύσεις που να συνδυάζουν τοπικά χαρακτηριστικά και γαστρονομικές παραδόσεις αιώνων.

• Η διατροφική αυτάρκεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών. Ο αγρότης μπορεί να γίνει ο ίδιος "διατηρητής" της ποικιλίας που καλλιεργεί κάτι που υπάρχει στην γεωργική πρακτική απο την εμφάνιση της γεωργίας στην γη.

• Έχουμε άφθονες επιλογές ποικιλιών κηπευτικών (και όχι μόνο) σε όλη την Ελλάδα. Μπορούμε να τις επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακαλύψουμε τα μυστικά και τις δυνατότητες τους. 

Δείτε video με Παραδοσιακές ποικιλίες Κηπευτικών

Φωτογραφίες Παραδοσιακών ποικιλιών

  • Τσακώνικη Μελιτζάνα
  • Μελιτζάνα Σαντορίνης
  • Μελιτζάνα Λαγκαδά
  • Πεπόνι Ζακύνθου
  • Πεπόνι Σωσάνδρας
  • Πεπόνι Αργίτικο
  • Πεπόνι Κιλκίς
  • Πεπόνι Μουλκέϊκο
  • Πεπόνι Κίτρινο Κιλκίς
  • Πράσινη Μελιτζάνα Ανάφης
  • Πεπόνι Αμύνταιου
  • Πιπεριά Καρατζοβίτικη
  • Μικρόκαρπη καυτερή Πιπεριά Τσούτσκα
  • Μικρόκαρπη Πιπεριά, Μυτερό Μακεδονίας
  • Καυτερή Ιεράπετρας
  • Πιπεριά Π14
  • Πιπεριά Καρδούλα
  • Πιπεριές Φλωρίνης
  • Αγγούρι Κνωσού
  • Αγγούρι Λαγκαδά
  • Αγγούρι Καλυβιώτικο
  • Αγγούρι Τηλέγραφος
  • Άσπρη Κολοκύθα
  • Κομποκολόκυθο
  • Τομάτα Ερατύρων
  • Τομάτα Καρδιά
  • Τομάτα Ροζ
  • Μικρόκαρπη Τομάτα Κερασάκι
  • Τομάτα Γρέζα πριν την ωρίμανση του καρπού
  • Τομάτα Λαγκαδά
  • Τομάτα Μεγαλόκαρπη Πελίτι
  • Τομάτα Πηλίου
  • Τομάτα Μήλο, πριν την ωρίμανση του καρπού
  • Βιολογικά Φυτά Κηπευτικών

    Από το 2005 έως και σήμερα έχουμε πολλαπλασιάσει εκατομμύρια βιολογικά φυτά κηπευτικών, για επαγγελματίες αγρότες και ερασιτέχνες κηπουρούς. Στόχος μας  [...]

    +
  • Βιολογικά Αρωματικά Φυτά

    Από την δημιουργία του φυτωρίου μας ασχοληθήκαμε με επαγγελματισμό στον τομέα παραγωγής, πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών. Τομέας που πιστέψαμε και  [...]

    +

Κτήμα ΒΙΩΜΑ

Κηπευτικά και αρωματικά φυτά, Βιολογικής Γεωργίας

2ο χιλ. Αριδαίας - Θεσσαλονίκης , 58400 Αριδαία

Τηλ.: 23840.21193

Fax: 23840.21363

Email Κτήμα ΒΙΩΜΑ

Οδηγίες από: